Zonnepanelen rendement

Zonnepanelen van dezelfde grote kunnen verschillende hoeveelheden elektriciteit produceren. Dit verschil komt door het verschil in kwaliteit, leeftijd en de gebruikte technologie. Al deze factoren zijn van invloed op het rendement van een zonnepaneel.

Een zonnepaneel heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 20 tot 25 jaar. Afhankelijk van de kwaliteit en de gebruikte technologie, zal een zonnepaneel minder rendement opleveren. Ook wordt het rendement minder naarmate een zonnepaneel energie heeft geleverd.

Factoren

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prestaties van zonnepanelen. Door deze factoren zal de Wp van een zonnepaneel nooit gehaald worden met misschien een lagere opbrengst als gevolg.

In Nederland hebben we helaas vaker ‘last’ van wolken dan op sommige andere plekken in de wereld. Des te meer zonnestralen de zonnepanelen bereiken, des te hoger is de opbrengst van de zonnepanelen. Hier kunnen we niets aan veranderen. Het is wel zo dat er op sommige plekken in Nederland meer zon-uren zijn dan in andere delen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Waddeneilanden.

Invalshoek zonlicht

De juiste hoek naar de zon is belangrijk voor het rendement van zonnepanelen, net als de oriëntatie naar de zon. In Nederland is de ideale hoek ongeveer 35 graden. Vaak heeft een schuin dak al ongeveer de juiste hoek, waardoor de zonnepanelen hier direct op geplaatst kunnen worden. Indien u beschikt over een plat dak dient u de zonnepanelen zelf in de juiste hoek te plaatsen voor het optimale rendement van uw zonnepanelen. Zonnepanelen zouden eigenlijk met de zon mee moeten draaien om steeds het meeste zonlicht op te vangen. Omdat dit vaak niet realistisch is te realiseren, is het verstandig om de zonnepanelen richting het zuiden te plaatsen. Op deze site kunt u zelf uitrekenen wat uw rendement zal zijn.

Schaduw

Daarnaast kunnen er ook nog bomen of andere objecten voor schaduw zorgen. Ook dit heeft een negatief effect voor het rendement van zonnepanelen. Dit is vooral een probleem bij het serieel schakelen van zonnepanelen. Hierbij wordt de opbrengst bepaald door het slechts presterende zonnepaneel. Bij het parallel schakelen van de zonnepanelen is dit probleem minder groot. Alle zonnepanelen leveren dan apart van elkaar een bijdrage en beïnvloeden elkaar niet.

Stof en vuil

Stof en ander vuil zal terecht komen op de zonnepanelen en ook dit heeft een negatief effect op het rendement. Vaak is het lastig op de zonnepanelen schoon te maken. Toch is het wel verstandig om te doen. In sommige winters kan er ook sneeuw blijven liggen op de zonnepanelen. Omdat de opbrengsten toch al laag zijn in deze periode is het aan te raden om rustig te wachten tot de dooi inzet.

De bedrading heeft ook een klein aandeel in het verlies van het optimale rendement. Het is verstandig om de kabels goed te isoleren en deze zo kort mogelijk te houden. Vervolgens zorgt ook de omvormer nog voor een klein verlies. Een goede omvormer behoudt zo’n 95% van de opgewekte stroom. Het laatste punt van zorg is de temperatuur van de zonnepanelen. Een te hoge temperatuur zorgt voor minder rendement. De ideale temperatuur is 25 graden. Per graad hoger dan 25 graden gaat er 0,48% verloren. Mochten de zonnepanelen bijvoorbeeld 45 graden zijn dan verliest u ongeveer 10% van de opbrengst. Overigens verschilt dit per merk.

Nieuwe modellen

Nieuwe modellen zonnepanelen leveren ongeveer 230 Wp. Omdat Nederland niet de meest gunstige ligging op aarde heeft voor zonnepanelen, moeten we dit vermenigvuldigen met 0,85 om de juiste KWh per jaar te krijgen. Overigens is het realistischer om het te vermenigvuldigen met een getal tussen de 0,70 en 0,85, aangezien er meer factoren zijn (eerder beschreven) die een negatieve invloed op het rendement hebben. Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 3.500 KWh per jaar. Bij een stroomprijs van €0,22 per KWh in 2019 is dit op jaarbasis €770.

Om 3.500 KWh zelf te genereren met zonnepanelen zijn 18 panelen van 230 Wp nodig.(230*0,85=195 | 3.500/195=18) De kosten van aanschaf bedragen minimaal €5.000. De gemiddelde jaarlijkse energie rekening kost nu €770. Dit betekent dat u na 7 jaar (€770*7=5.390) uw zonnepanelen heeft terug verdiend. In dit rekenvoorbeeld is geen rekening gehouden met de eventuele prijsstijgingen van uw huidige energie leverancier en de rente die u de komende jaren misloopt op de €5.390 die u nu investeert in zonnepanelen. Bijkomend voordeel is dat u betreft uw thuis-energie-verbruik, niet meer bijdraagt aan toename van CO2 in de atmosfeer.